2 η συνεδρία-Εκτελεστικές λειτουργίες, αυτορρύθμιση, γονική επικοινωνία και lingua franca
ΜΕΡΟΣ 3 Συμμετοχή των γονέων και σύνδεση με την αυτορρυθμιζόμενη μάθηση
Στόχοι:
Για να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ αυτορρύθμισης στο σχολείο και αυτορρύθμισης στο σπίτι υποστηρίζοντας τη γονική συμμετοχή
Υλικά:
Διαφάνειες… ή χρησιμοποιήστε μια μαρτυρία ενός γονέα ή ενός συμβούλου υποστήριξης γονέα για να εξηγήσετε τις οδηγίες.
Κείμενο συντονιστή:
Οι γονείς μπορούν να είναι σημαντικοί στην υποστήριξη της ανάπτυξης του SEL / EF και της αυτορρύθμισης. Καθώς τέτοιες στρατηγικές για την τόνωση των SEL, EF και SRL είναι ενσωματωμένες σε αμφίδρομη επικοινωνία, συμπεριλαμβανομένης της κατανόησης του γιατί μερικοί γονείς δεν φαίνεται να «εμπλέκονται». Είναι σημαντικό να καταβάλλετε προσπάθειες για να αποσαφηνίσετε τις προσδοκίες σας από τους γονείς και να βρείτε τους καλύτερους τρόπους επικοινωνίας μαζί τους. Είναι σημαντικό να προσαρμόσετε τις σχολικές επικοινωνίες για να ενθαρρύνετε τον θετικό διάλογο σχετικά με τη μάθηση, σημειώνοντας τη σημασία της επαναλαμβανόμενης και ανεπίσημης επικοινωνίας π.χ. πρόσωπο με πρόσωπο, τηλεφωνικές κλήσεις ή μηνύματα κειμένου και κοινωνικά μέσα όπως το What app, το Facebook είναι πιο αποτελεσματικό από τα γενικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή επιστολές στο σπίτι .
Κάποια χρήσιμη βιβλιογραφία μπορεί να βρεθεί στο παρακάτω λινκ- αναφορά -https://educationendowmentfoundation.org.uk/tools/guidance-reports/working-with-parents-to-support-childrens-learning/
Πρακτικές στρατηγικές
Ο ρόλος των γονέων στη ενεργοποίηση του SEL και του EF
Η γνώση (π.χ. μαθηματικά, ανάγνωση,…) μπορεί να μαθευτεί στο σχολείο, αλλά το EF και το SEL είναι γενικές ικανότητες και περιλαμβάνουν δεξιότητες και στάσεις - αυτές πρέπει να ασκούνται καθημερινά μέσω μιας σειράς ασκήσεων σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα.
Η άτυπη μάθηση είναι κεντρική για μια τέτοια εξέλιξη!
Δεν υπάρχει τυποποιημένη εργαλειοθήκη ή σαφές σύνολο στρατηγικών βάσει τεκμηρίων που να ταιριάζουν σε όλους τους γονείς.
Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένες χρήσιμες αρχές / οδηγίες:
Κατευθυντήρια γραμμή 1: Αναφέρετε σαφείς προσδοκίες
Ανακοίνωση σχετικά με τη χρήση της ημερήσιας διάταξης
Επικοινωνήστε με τους γονείς που είναι σημαντικό να γνωρίζουν για την εργασία στο σπίτι και να υποστηρίξουν τα παιδιά τους να την κάνουν, αντί να εμπλακούν άμεσα στις πραγματικές εργασίες (παρέχετε συμβουλές για αποτελεσματική εργασία στο σπίτι και πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν)
TIPS επιτυχημένων εργασιών για το σπίτι (και πως οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν)
Η ποιότητα μετράει περισσότερο από την ποσότητα
Οι εργασίες πρέπει να συνδέονται με το θέμα διδασκαλίας
Παροχή χρονομετρημένης και συγκεκριμένης ανατροφοδότησης
Οι γονείς βοηθούν εαν ενθαρρύνουν μία συγκεκριμένη ρουτίνα, καλές συνήθειες διαβάσματος
Οι γονείς βοηθούν αν γνωρίζουν τις εργασίες για το σπίτι, δείχνει ενδιαφέρον και ενθάρρυνση
Να είστε προσεκτικοί με την ενθάρρυνση των γονιών για την εμπλοκή τους στις εργασίες για το σπίτι (ειδικά για παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών).
Κατευθυντήρια γραμμή 2: Μοντελοποίηση στρατηγικών από την τάξη:
Ανοιχτές στιγμές τάξης - καλωσορίστε τους γονείς στην τάξη σας κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου μαθήματος - ή κινηματογραφείστε την τάξη σας.
Κατευθυντήρια γραμμή 3: Χρησιμοποιήστε το παιδί ως ενεργοποιητή:
Δώστε στο παιδί συγκεκριμμένη εργασία στο SEL ή EF, π.χ. εξηγήστε τον προγραμματισμό της εβδομάδας στους γονείς σας, πάρτε μια συνέντευξη του γονέα σας σχετικά με τα συναισθήματα, την επίλυση προβλημάτων τους, για το πώς μαθαίνουν καλύτερα.
Κατευθυντήρια γραμμή 4: Παροχή / εμφάνιση άτυπων στρατηγικών μάθησης
π.χ. πώς να παίξετε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι και να εξασκήσετε EF; πώς να εξασκήσετε τα μαθηματικά σε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. καταμέτρηση αυτοκινήτων) · πώς μπορούν να μάθουν τα παιδιά, πώς να κάνουν έναν προγραμματισμό,… Δώστε στο παιδί υλικό (π.χ. επιλογή βιβλίων, σχεδίων, ερωτήσεων για τους γονείς,…)
Οι γονείς εξηγούν τι κάνουν (σε μια συνομιλία , σε ένα εσωτερικό διάλογο)
VIDEO : Εμπλέκοντας τους γονείς στην τάξη
VIDEO : Schoolwide approach