4η συνεδρία
Site: | EUROPEAN NETWORK FOR SOCIAL EMOTIONAL LEARNING |
Course: | REFLECT- Teachers' E-course Greek |
Book: | 4η συνεδρία |
Printed by: | Guest user |
Date: | Thursday, 21 November 2024, 1:18 PM |
Table of contents
- 1. 4η συνεδρία
- 2. Εισαγωγή
- 3. ΜΕΡΟΣ 1 Ανατροφοδότηση σχετικά με την εφαρμογή
- 4. Διαδραστική δραστηριότητα
- 5. Μέρος 2 Υπεύθυνη λήψη αποφάσεων
- 6. Μέρος 3:Φιλικά περιβάλλοντα (ασφαλείς χώροι μάθησης)
- 7. Διαδραστική Δραστηριότητα: Κάντε την ημέρα μου φιλικό περιβάλλον συνταγή
- 8. Μέρος 4 Κοινοτικό πλαίσιο (εκπαίδευση μεταξύ γενεών)
- 9. Διαδραστική Δραστηριότητα
- 10. Μέρος 5: Εφαρμογή (μάθηση δράσης)
- 11. Μέρος 6 Ανατροφοδότηση
- 12. Μέρος 7: Αξιολόγηση & Τέλος συνεδρίας
1. 4η συνεδρία
2. Εισαγωγή
REFLECT - Σκοπός του Έργου
Αύξηση της ευαισθητοποίησης και τόνωση της Εκτελεστικής Λειτουργίας και Κοινωνικής Συναισθηματικής Μάθησης με την ενσωμάτωση τεκμηριωμένων στρατηγικών στο σχολείο για να ενδυναμώσουν τους μαθητές, τους δασκάλους και τους γονείς.
REFLECT - στόχος του έργου
Να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αναπτύξουν ικανότητες για να διδάξουν και να αναπτύξουν SEL και EF μέσω ευρύτερης εμπλοκής και προώθησης της μάθησης SEL και EF στις καθημερινές σχολικές δραστηριότητες, στην αίθουσα διδασκαλίας καθώς και εκτός σχολείου.
4η συνεδρία
Υπεύθυνη λήψη αποφάσεων, φιλικό περιβάλλον (ασφαλείς χώροι μάθησης) και κοινοτικό πλαίσιο (μάθηση μεταξύ των γενεών)
Στόχοι
Να διερευνήσουμε εργαλεία και τεχνικές για την υιοθέτηση υπεύθυνου τρόπου λήψης αποφάσεων στην τάξη (σχετικά με τη μάθηση)
Να κατανοήσουμε ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του φιλικού περιβάλλοντος για τη μάθηση και πώς να ενσωματώσουμε αυτό στην καθημερινή πρακτική.
Να στηριχθούν οι υφιστάμενες ευκαιρίες συμμετοχής της κοινότητας για την υποστήριξη μιας ολιστικής προσέγγισης της κοινωνικής συναισθηματικής μάθησης και της εκτελεστικής λειτουργίας.
Οι ακόλουθοι στόχοι συνεχίζονται από τη Συνεδρία 1:
Προσδιορισμός πτυχών της SEL και διατύπωση παραδειγμάτων.
Να αυξήσουμε την γνώση της ευρύτερης εικόνας, για το πώς η SEL επηρεάζει και επηρεάζεται από το σχολείο, τη μάθηση, τους γονείς και την κοινότητα.
Να εξερευνήσουμε τις διαδρομές και τις προοπτικές του παιδιού μέσα στη μέρα, για να κατανοήσουμε τις ευκαιρίες για παρέμβαση και να δούμε ποιος μπορεί να επηρεάσει την ημέρα του.
Να αναλογιστούμε τις πρακτικές μας και να διαμορφώσουμε συγκεκριμένους στόχους για την εφαρμογή στρατηγικών στην τάξη μεταξύ των συνεδριών.
Δημιουργία ενός ασφαλούς και αξιόπιστου μαθησιακού περιβάλλοντος, το οποίο θα επιτρέπει την ενεργό μάθηση από την πρακτική μέσω της ανατροφοδότησης, της υιοθέτησης, της προσαρμογής και της καινοτομίας με επίκεντρο τις δραστηριότητες που υλοποιούνται με τα παιδιά.
Επιθυμητά αποτελέσματα:
Μέχρι το τέλος της συνεδρίας οι συμμετέχοντες θα είναι σε θέση:
ενσωμάτωση υπεύθυνων προσεγγίσεων λήψης αποφάσεων με ορισμένο βαθμό κατανόησης για τα παιδιά και τους γονείς
εντοπισμός ευκαιριών για την ενίσχυση φιλικών περιβαλλόντων για μάθηση σε όλο το σχολικό περιβάλλον
εξετάση του ρόλου των ευκαιριών μάθησης μεταξύ των γενεών και τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα μπορούσε να αναπτύξει μια ολόκληρη κοινοτική προσέγγιση, όσον αφορά την SEL και την EF
ανάπτυξη ιδεών σχετικά με το πώς να ενισχυθεί η συμμετοχή της κοινότητας για την υποστήριξη μιας καθημερινής SEL με προσέγγιση EF
ανάπτυξη της βελτίωσης της γνώσης, της αυξημένης αυτογνωσίας του SEL και της βιωματικής μάθησης μέσω της πρακτικής εφαρμογής των δραστηριοτήτων.
4η συνεδρία
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
Αυτή η συνεδρία έχει σχεδιαστεί για να διαρκέσει 3 ώρες για να ολοκληρωθεί, παρέχονται προτεινόμενα χρονοδιαγράμματα.
Μέρος 1 Αναστοχασμός σχετικά με την εφαρμογή (30 λεπτά)
Μέρος 2 Υπεύθυνη λήψη αποφάσεων (45 λεπτά)
Μέρος 3 Φιλικά περιβάλλοντα (ασφαλείς χώροι για μάθηση) (45 λεπτά)
Μέρος 4 Κοινοτικό πλαίσιο (εκπαίδευση μεταξύ γενεών) (45 λεπτά)
Μέρος 5 Εφαρμογή (10 λεπτά)
Μέρος 6 Ανατροφοδότηση (15 λεπτά)
Μέρος 7 Αξιολόγηση (5 λεπτά)
Συνεδρία 4 Υποστηρίζοντας υλικά —Slide deck, Implementation Pack.
3. ΜΕΡΟΣ 1 Ανατροφοδότηση σχετικά με την εφαρμογή
Η συμφωνία της ομάδας αποτελεί ενεργό μέρος της μοντελοποίησης μιας προσέγγισης SEL και EF – βοηθώντας την ικανότητά μας να εκτιμούμε και να συμπεριλαμβάνουμε όλους, να αναγνωρίσουμε τη διαφορά, να κατανοήσουμε τα συναισθήματά μας, να μοιραστούμε τις προσδοκίες μας, να σεβαστούμε ο ένας τον άλλον και να δώσουμε τη δυνατότητα να ακουστεί η φωνή όλων. Είναι ένα σημαντικό πρωτόκολλο για τη συνεργασία και σημαντικό για τη συν-δημιουργία και την αλλαγή που ταιριάζει σε διαφορετικές περιστάσεις.
Στόχος : Η ανασκόπηση της μάθησης δράσης από τους συμμετέχοντες σε διάφορες ασκήσεις που έχουν δοκιμαστεί στο σχολείο/ταξη/σπίτι.
Κείμενο συντονιστή
Γεια σας και καλώς ήρθατε πίσω στη συνεδρία 4 του μαθήματος Make My Day.
Διαδραστική Δραστηριότητα: Φτιάξε τη μέρα μου – Πλαίσιο Ανθεκτικότητας
Αυτή είναι η τέταρτη συνεδρία μας σε αυτό το σύντομο σεμινάριο– στην τελευταία συνεδρία εξετάσαμε τη ρύθμιση των συναισθημάτων, την ενσυναίσθηση επικοινωνίας και την οικοδόμηση σχέσεων. Καθώς οι σχέσεις μας μεγαλώνουν μέσα από αυτό το μαθησιακό περιβάλλον, μπορούμε ίσως να ανακαλύψουμε περισσότερα ο ένας για τον άλλον, να είμαστε περίεργοι να εξερευνήσουμε τις διαφορές μας, τι μοιραζόμαστε, την εμπιστοσύνη μας, να προκαλέσουμε τον εαυτό μας και ο ένας τον άλλον .
Θα ξεκινήσουμε τη συνεδρία με μια σύντομη προθέρμανση για να γνωριστούμε λίγο περισσότερο, παρατηρώντας το συλλογικό μας πλαίσιο ανθεκτικότητας.
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Εισαγωγή
Η αντίσταση στις αντιξοότητες, η χρήση στρατηγικών αντιμετώπισης, η οικοδόμηση αυτοεκτίμησης, η προσαρμογή και η κάμψη, η αντιμετώπιση της δυσκολίας είναι όλα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας που όλοι έχουμε σε διαφορετικούς βαθμούς. Η κατανόηση και η παρατήρηση της ανθεκτικότητας και η εμπνευση από άλλους που δείχνουν ανθεκτικότητα, είναι χρήσιμη για την οικοδόμηση δεξιοτήτων ανθεκτικότητας για τη μεταφορά σε προκλήσεις σε οποιοδήποτε περιβάλλον.
Το Make My Day έχει να κάνει με το να είμαστε ενήμεροι και να οικοδομούμε με τα δικά μας πλεονεκτήματα καθώς και των άλλων γύρω μας, την κάθε μέρα.
Ζητώ από τους συμμετέχοντες να χαρτογραφήσουμε μαζί πώς μοιάζει η συλλογική μας ανθεκτικότητα, χρησιμοποιώντας τίτλους με έντονους χαρακτήρες, να εστιάσουμε τη σκέψη μας, να σημειώσουμε τις «πραγματικές» εμπειρίες μας από τις πολύ μικρές έως τις πολύ μεγάλες, ώστε να δημιουργήσουμε, ένα ομαδικό πλαίσιο ανθεκτικότητας:
(jam board για να σημειωθούν απαντήσεις :
https://jamboard.google.com/d/1sO_8rv63ds1_ly8BvucrJCV-EV60YS0gA0Hakev4gMk/edit?usp=sharing )
Τι βοηθάει την ανθεκτικότητά σου;
Βασικά στοιχεία π.χ. διατροφή, ύπνος, στέγαση, ασφάλεια
Που ανήκουν π.χ. δίκτυα, σχέσεις, επιρροές θετικές και αρνητικές
Μάθηση π.χ. ανακάλυψη, σχεδιασμός, στόχοι
Αντιμετωπίζοντας π.χ. τη σύγκρουση, την προσωπική οπτική με τον οποίο βλέπεις τα πράγματα, τις πεποιθήσεις για τον κόσμο
π.χ. ευθύνη για τον εαυτό σας, επίγνωση του χαρακτήρα σας, παρατηρώντας τους άλλους, προσαρμογή στις αλλαγές
Επανεξέταση της άσκησης με όλη την ομάδα χρησιμοποιώντας τα εξής ερωτήματα:
1.Τι σε ενέπνευσε;
2.Τι νέο είχες στη σκέψη σου;
3. Ποιες ομοιότητες ή διαφορές πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχουν με τα παιδιά που διδάσκετε/υποστηρίζετε;
4. Πώς μπορεί να εφαρμοστεί η άσκηση προθέρμανσης στα παιδιά.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Ψυχοκοινωνική υποστήριξη των σχολικών κοινοτήτων στο πλαίσιο της πανδημίας COVID-19 (2019 -)
https://drive.google.com/file/d/1GdrTmQ1Y1qH3M0NnbOqRnO_2AQGUKRVG/view?usp=sharing
4. Διαδραστική δραστηριότητα
συζήτηση σχετικά με την εφαρμογή των δραστηριοτήτων
Στο τέλος της συνεδρίας 1 παρουσιάσαμε την προσέγγιση καθοδήγησης SEE, THINK, SAY, DO ως εργαλείο προβληματισμού. Μοιραστήκαμε επίσης το Πακέτο υλοποίησης κάποιων ασκήσεων -δραστηριοτήτων, που περιέχει ασκήσεις ενδεικτικές για να δοκιμάσετε μεταξύ των συνεδριών για να εξασκειθείτε στη νέα μάθησή σας και να εφαρμόσετε τη γνώση στην πράξη.
Σας ζητήσαμε να καταγράψετε τις σκέψεις σας σχετικά με την εκμάθηση δράσης σας στη φόρμα SAQ στον παρεχόμενο σύνδεσμο
ΛΙΝΚ ΦΟΡΜΑΣ ΑΥΤΑΞΙΟΛΟΓΗΓΗΣΗΣ
https://drive.google.com/file/d/18OJyodpAudxgWV3h3hs2Aj99klhp2sM4/view?usp=sharing
Ποιες ασκήσεις δοκιμάσατε - καταγράψτε τις απαντήσεις;
ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
αντιστοιχίστε στους συμμετέχοντες, εάν είναι δυνατόν, που χρησιμοποίησαν την ίδια δραστηριότητα, σε μικρές ομάδες και ζητήστε τους να χρησιμοποιήσουν το μοντέλο SEE, THINK, SAY, DO για αναστοχασμό ανατροφοδότηση - κορυφαίες σκέψεις - 10 λεπτά
Βλέπω | Σκέφτομαι(αισθάνομαι) |
Τι είδα ή άκουσα (ειδοποίηση) κατά τη δοκιμή της δραστηριότητας. Λέξεις, φράσεις, ενδιαφέρουσες στιγμές; | Πώς η εμπειρία επηρέασε τη σκέψη μου; Τι συνδέσεις με τη μάθηση από την συνεδρία 1 παρατήρησα; Πώς ένιωσα; Πώς ένιωθαν οι άλλοι; |
Λέω | Κάνω |
Τι θα έλεγα σε άλλους / συναδέλφους / παιδιά / γονείς για τη δραστηριότητα; | Τι θα κάνω την επόμενη φορά; Υιοθέτηση / προσαρμογή / καινοτομία; |
ROOM 4:
Ολομέλεια
Ας έχουμε μια σύντομη ανατροφοδότηση από κάθε μία ομάδα απαντώντας σε αυτό λειτούργησε καλά, τι θα ήταν ακόμη καλύτερο εάν.
5. Μέρος 2 Υπεύθυνη λήψη αποφάσεων
Στόχος:
Να υποστηρίξουμε τα παιδιά να παίρνουν υπεύθυνες αποφάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας
Κείμενο συντονιστή
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας 1 παρουσιάσαμε το μοντέλο CASEL των κατηγοριών της κοινωνικής συναισθηματικής μάθησης καθώς και μια επισκόπηση των εκτελεστικών λειτουργιών.
( διαφάνειες για να υπενθυμίση).
Κάντε κλικ για να εισέλθετε στην παρουσίαση της 1ης συνεδρίας.
Το μοντέλο μας λέει ότι η υπεύθυνη λήψη αποφάσεων αφορά την πραγματοποίηση επιλογών με θετικές συνέπειες για:
τον εαυτό μου.
τους άλλους
το κοινό καλό (μεγαλύτερο καλό)
για την κοινωνία
τη φύση και περιβάλλον
Υπεύθυνη λήψη αποφάσεων είναι η ικανότητα να κάνουμε εποικοδομητικές επιλογές σχετικά με την προσωπική συμπεριφορά και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Αυτό περιλαμβάνει την ικανότητα να εξετάζουμε ηθικά πρότυπα, ανησυχίες για την ασφάλεια, ακριβείς κανόνες συμπεριφοράς για επικίνδυνες συμπεριφορές, την υγεία και την ευημερία του εαυτού και άλλων, και να κάνει ρεαλιστική αξιολόγηση των συνεπειών των διαφόρων ενεργειών.
Διαδραστική δραστηριότητα: Συν-δημιουργώντας ΦΤΙΑΞΕ την ημέρα μου
Υπεύθυνη λήψη αποφάσεων Κορυφαίες Συμβουλές!
Χρησιμοποιήστε τις ακόλουθες ερωτήσεις για να αποκτήσετε κοινή κατανόηση σχετικά με την υπεύθυνη λήψη αποφάσεων.
Ποια είναι τα κριτήρια για την υπεύθυνη λήψη αποφάσεων – τι αναζητούμε;
Πώς ξέρεις ότι κάποιος παίρνει υπεύθυνες αποφάσεις;
Τι παρατηρείς;
Πώς νιώθεις όταν εσύ/ή παιδιά, παίρνεις αποφάσεις με αυτόν τον τρόπο;
Τι παρατηρείτε σχετικά με την υπεύθυνη ποικιλομορφία λήψης αποφάσεων με τα παιδιά – τι χρησιμοποιείτε – πώς το κάνετε αυτό/όταν/είναι επαναληπτικό κ.λπ.;
Πώς λειτούργησε για σας – σχετίζεται με EF σχετικά με τη λήψη αποφάσεων;
Υπεύθυνη λήψη Συμπεριφορών (Ενεργειες για την Επιτυχία)
Εστιασμένη λύση
Η ενεργητική επικοινωνία
Δεξιότητες κριτικής σκέψης
Αξιολόγηση των διαπροσωπικών επιπτώσεων
ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ του ΚΑΘΕ ΑΝΘΡΩΠΟΥ
ΕΞΕΛΙΞΗ
ΜΙΚΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ
Εξερευνήστε με την ομάδα και χρησιμοποιήστε για την ανάπτυξη ενός οδηγού για εύκολα και καθημερινά πράγματα που μπορούν να γίνουν για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη υπεύθυνων δεξιοτήτων λήψης αποφάσεων, π.χ.
Ορθή απόφαση για το παιδί εν μέσω κακών επιλογών.
Σκέψου τη γλώσσα που χρησιμοποιείς ( Κριτική-συμβουλές-ειρωνία-κλπ)
Κάνε καλές ερωτήσεις.
Ενθάρρυνση του προγραμματισμού και της διαχείρισης του χρόνου.
Μιλήστε για τη δική σας διαδικασία σκέψης.
Ξεκινήστε την επίλυση προβλημάτων της τάξης ή οικογενειακών προβλημάτων.
Ψάξε για τρόπους για να δείξεις φροντίδα και νοιάξιμο.
Χρησιμοποιήστε και συζητήστε τις συνέπειες.
Συζητήστε κείμενα των παιδιών για να εξερευνήσετε μαζί την υπευθυνότητα.
ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ
Συζήτηση των απόψεων των μικρών ομάδων. Σύνθεση
6. Μέρος 3:Φιλικά περιβάλλοντα (ασφαλείς χώροι μάθησης)
Στόχοι: Για να αυξηθεί η κατανόηση του ποια είναι τα βασικά στοιχεία του φιλικού περιβάλλοντος (ασφαλείς χώροι για μάθηση) και πώς η δημιουργία τους μπορεί να επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη των SEL και EF
ΚΕΙΜΕΝΟ συντονιστή
Ο χώρος και ο τόπος έχει γίνει κεντρικός σε πολλές πολιτικές, π.χ. «τοποθετημένη υγεία» αναγνωρίζοντας κάποιες από τις παραπάνω σκέψεις. Οι προσεγγίσεις και τα ψυχολογικά ενημερωμένα περιβάλλοντα (PIE) επικεντρώνονται στον ασφαλή χώρο.(παραθέστε παραδείγματα)
Δημιουργία ενός Ψυχολογικά ενημερωμένου περιβάλλοντος (χώροι που είναι SEL και EF θετικοί)
Ένα Ψυχολογικά ενημερωμένο Περιβάλλον (PIE) «... είναι αυτό που λαμβάνει υπόψη την ψυχολογική σύνθεση – τη σκέψη, τα συναισθήματα, τις προσωπικότητες και την εμπειρία του παρελθόντος – των συμμετεχόντων, στον τρόπο που λειτουργεί».
Ο Kurt Lewin παρήγαγε την εξίσωση B=f(P,E).Κάλεσε τους συμμετέχοντες να προσδιορίσουν τι λέει.
Τι σημαίνει το Β, Π και Ε;
Η συμπεριφορά είναι η λειτουργία της Προσωπικότητας στην αλληλεπίδραση με το Περιβάλλον.
Πολλοί ψυχολόγοι, ιδίως η κοινωνική ψυχολογία, έχουν αναγνωρίσει τη δύναμη και την επιρροή του περιβάλλοντος στη συμπεριφορά.Το περιβάλλον είναι τόσο σωματικό όσο και ψυχολογικό.
Πολλοί θα ισχυρίζονταν ότι μπορείτε να αλλάξετε συμπεριφορά αλλάζοντας το περιβάλλον και θέτοντας χωρίς πραγματική παρέμβαση σε ένα άτομο ή άτομα. Αυτό συνδέεται στενά με τη συστημική σκέψη και την πρακτική, αναγνωρίζοντας ότι η συμπεριφορά συνδέεται στενά με τα συστήματα και τους κανόνες αλληλεπίδρασης – η συμπεριφορά μου θα επηρεαστεί και θα αλλάξει από τη συμπεριφορά των ανθρώπων γύρω μου – την ενεργειακή ροή αυτού του συστήματος.
Η δημιουργία ασφαλών χώρων είναι η χρήση αυτής της ενέργειας και η δυνατότητα σε όλα να ενωθούν και να ρέουν για ένα κοινό καλό.
— Το πλαίσιο του Casel υιοθετεί μια συστημική προσέγγιση που τονίζει τη σημασία της θέσπισης δίκαιων μαθησιακών περιβαλλόντων και του συντονισμού πρακτικών σε βασικά σκηνικά σχολών, σχολείων, οικογενειών και κοινοτήτων για την ενίσχυση της κοινωνικής, συναισθηματικής και ακαδημαϊκής μάθησης όλων των μαθητών. Η ποιοτική εφαρμογή καλοσχεδιασμένων, τεκμηριωμένων, προγραμμάτων και πρακτικών στην τάξη αποτελεί θεμελιώδες στοιχείο της αποτελεσματικής SEL. Πιστεύουμε ότι είναι πιο ωφέλιμο να ενσωματώσουμε την SEL σε όλα τα ακαδημαϊκά προγράμματα σπουδών και τον πολιτισμό του σχολείου, μέσα από τα ευρύτερα πλαίσια πρακτικών και πολιτικών του σχολείου, καθώς και μέσω συνεχούς συνεργασίας με οικογένειες και κοινοτικούς οργανισμούς.Αυτές οι συντονισμένες προσπάθειες θα πρέπει να ενθαρρύνουν τη φωνή των νέων, την υπηρεσία και τη δέσμευση·δημιουργία υποστηρικτικών κλιμάκων και σχολικών κλιμάκων και προσεγγίσεων για την πειθαρχία·ενίσχυση της ικανότητας SEL ενηλίκων·και να καθιερώσουμε αυθεντικές οικογενειακές και κοινοτικές συνεργασίες.
7. Διαδραστική Δραστηριότητα: Κάντε την ημέρα μου φιλικό περιβάλλον συνταγή
Κείμενο συντονιστή
Μοντέλο της υπόθεσης:SEL:Ποιες είναι οι βασικοί τομείς αρμοδιότητας και πού προωθούνται;(casel.org)
Οι μαθητές, οι οικογένειες, τα σχολεία και οι κοινότητες αποτελούν μέρος ευρύτερων συστημάτων που διαμορφώνουν τη μάθηση, την ανάπτυξη και τις εμπειρίες. Οι ανισότητες που βασίζονται στη φυλή, την εθνικότητα, την τάξη, τη γλώσσα, την ταυτότητα του φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και άλλους παράγοντες είναι βαθιά ριζωμένες στη συντριπτική πλειοψηφία αυτών των συστημάτων και επηρεάζουν τους νέους ανθρώπους και την κοινωνική, συναισθηματική και ακαδημαϊκή μάθηση ενηλίκων. Ενώ η SEL από μόνη της δεν θα επιλύσει μακροχρόνιες και βαθιές ανισορροπίες στο εκπαιδευτικό σύστημα, μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τα άτομα και τα σχολεία να εξετάσουν και να διακόψουν τις άνισες πολιτικές και πρακτικές, να δημιουργήσουν πιο περιεκτικά περιβάλλοντα μάθησης και να αποκαλύψουν και να καλλιεργήσουν τα ενδιαφέροντα και τα στοιχεία όλων των ατόμων.
Γιατί αυτό είναι σημαντικό για την SEL και την EF στο σχολείο;
Πώς να δημιουργήσετε ένα Ψυχολογικά ενημερωμένο Περιβάλλον
Βασικό στοιχείο 1 Σχέσεις
Βασικό στοιχείο 2 Υποστήριξη προσωπικού και εκπαίδευση
Βασικό στοιχείο 3 Το φυσικό περιβάλλον και οι κοινωνικοί χώροι
Βασικό στοιχείο 4 Ένα ψυχολογικό πλαίσιο
Βασικό στοιχείο 5 Πρακτική παραγωγής αποδεικτικών στοιχείων
Πώς δημιουργούμε ασφαλείς χώρους για μάθηση;
Πώς είναι ένας ασφαλής χώρος;
ΚΑΤΑΙΓΙΣΜΟΣ ΙΔΕΩΝ
Τι κάνετε αυτή τη στιγμή στο σχολείο σας για να είναι ψυχολογικά ενημερωμένο και ποιες μικρές αλλαγές θα μπορούσατε να εισαγάγετε εύκολα;
Πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε περιβάλλον SEL;
(jam board για να σημειωθούν απαντήσεις :
https://jamboard.google.com/d/1sO_8rv63ds1_ly8BvucrJCV-EV60YS0gA0Hakev4gMk/edit?usp=sharing )
8. Μέρος 4 Κοινοτικό πλαίσιο (εκπαίδευση μεταξύ γενεών)
Στόχοι:
Να εξεταστούν οι ευκαιρίες για τους ανθρώπους να συμμετάσχουν σε δυνητικούς πόρους μάθησης και υποστήριξης στην τοπική κοινωνία
Υλικά:
διαφάνειες, πακέτο εφαρμογής
Κείμενο συντονιστήΤι είναι η Διαγενεακή Μάθηση;
Η μάθηση μεταξύ των γενεών (IL) είναι όπου οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να μάθουν από κοινού και μεταξύ τους, μέσα στις οικογένειες όπου η γνώση κατανέμεται στις γενεές.
Πιο πρόσφατα όμως θεωρείται ότι διευκολύνεται με ευρύτερες κοινωνικές ομάδες εκτός του οικογενειακού κύκλου.
Ακαδημαϊκοί, συμπεριλαμβανομένων των Kaplan (2002) και Vanderbeck & Worth (2015) προτείνουν ότι το νεότερο μοντέλο συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των νέων και επικεντρώνεται στις σχέσεις.Οι Kaplan, Sanchez & Hoffman, στο βιβλίο τους Intergenerational Pathways to a Sustainable Society, προτείνουν ότι οι σχέσεις μεταξύ γενεών είναι το μέσο, για την ανάπτυξη και την υποστήριξη ενός αισθήματος εμπιστοσύνης, σε καιρούς όπου η εμπιστοσύνη και το κοινωνικό κεφάλαιο διαβρώνονται γρήγορα.
Οφέλη της Διγενεακής Πρακτικής (ΙP)
Ακολουθεί μια λίστα με τα οφέλη της IP που αναπτύχθηκαν από το προσωπικό του The Citadel Youth Centre and Pilmeny Development Project, το οποίο έχει εργαστεί σε συνεργασία για να παραδώσει το New Spin Intergenerational Café από το 2010.
Αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα αλληλεπιδράσεων μεταξύ των γενεών, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων:
Για τους Νέους Άνθρωπους
Βελτίωση της εμπιστοσύνης στην επικοινωνία
Ευκαιρία ανάπτυξης σχέσεων με τους ηλικιωμένους
Ίση κατάσταση με τους ηλικιωμένους – σπάσιμο των κανόνων
Θετική επαφή με ενήλικες
Να σε ακούν οι ηλικιωμένοι
Βελτιωμένη εμπιστοσύνη στον εαυτό – «Μπορώ να το κάνω αυτό» (ρυθμίζοντας τις ζώνες άνεσης)
Ευκαιρία να μεταδώσουν αυτά που μαθαίνουν!!
Για τους Ηλικιωμένους Άνθρωπους
Ευκαιρία να κοινωνικοποιηθούν – Οι ηλικιωμένοι έχουν την αίσθηση του ανήκειν
Μείωση της κοινωνικής απομόνωσης «μοναχικότητα»
Βελτιωμένη ψυχική υγεία και Ευεξία
Βελτιωμένη σωματική υγεία- Βελτίωση της ψυχικής ανθεκτικότητας
Καλύτερη επικοινωνία με οικογένειες και παιδιά με σχολικές δραστηριότητες για την SEL
Αποτελέσματα για τους μαθητές.
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από τα αποτελέσματα που σχετίζονται με την ευημερία και τις σχέσεις μεταξύ των γενεών, ένα ευρύ φάσμα τοπικών αποτελεσμάτων είναι δυνατή μέσω της διαγενεακής εκπαίδευσης. Αυτές θα μπορούσαν να είναι δεξιότητες, γνώση και κατανόηση, ή αξίες και στάσεις.
Α. Η μάθηση δεξιοτήτων θα μπορούσε να είναι για μια μεγάλη ποικιλία θεμάτων: για παράδειγμα, ιππασία, καλαθοποιία, κηπουρική ή ταυτοποίηση φυτών. Υπάρχει ένα πλήθος πιθανών δεξιοτήτων που μπορούν να μαθευτούν, καθώς αυτές είναι τοπικά συγκεκριμένες και καθορίζονται από ένα τοπικό πρόγραμμα σπουδών που καθορίζεται στο πλαίσιο ενός εθνικού προγράμματος σπουδών.
Β. Η γνώση και η κατανόηση καθίσταται δυνατή μέσω της ανακάλυψης των σημερινών και εναλλακτικών τρόπων ζωής και του τρόπου με τον οποίο αυτοί επιτυγχάνονται σε άλλα μέρη μέσω των μεταβαλλόμενων σχέσεων μεταξύ των γενεών.
Γ. Αξίες και στάσεις: βελτίωση της εκτίμησης του τόπου και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών και της αξίας των διαφόρων τρόπων διαβίωσης ενός τόπου.Το πώς και ποιος αποφασίζει για το τι θεωρείται «βελτίωση» μπορεί να συμφωνηθεί, να αμφισβητηθεί ή να απορριφθεί στην αρχή.
Επιπτώσεις στα σχολεία.
Μέσω της εκπαίδευσης μεταξύ των γενεών, τα σχολεία πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας τους και να διατηρήσουν τα όριά τους. Θα εμπλέξουν πολλούς νέους ενδιαφερόμενους και ομάδες-στόχους από όλες τις γενιές, τόσο ως συμμετέχοντες στη μάθηση όσο και στο σχεδιασμό προγραμμάτων σπουδών. Τα σχολεία θα γίνουν τόποι αμοιβαίων ροών γνώσης και κατανόησης πέρα από τα όρια των γενεών, καθώς το σχολικό προσωπικό και οι μαθητές, τα σχολεία και οι τοπικές κοινότητες, οι άνθρωποι και οι τόποι συνδέονται διαφορετικά μεταξύ τους.
Ως προσέγγιση, τα εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ γενεών παρέχουν πολλούς τρόπους για να καταστεί η μάθηση πιο ελκυστική και αξέχαστη, πιο απτή, αισθητή στη φύση και υλικώς εστιασμένη.
Περιβαλλοντική Αειφορία και Κοινοτική Ευεξία.
Η εκπαίδευση σε εξωτερικούς και φυσικούς χώρους παρέχει νέους τρόπους κατανόησης και αλλαγής του τρόπου με τον οποίο σχετίζονται ο ανθρώπινος πολιτισμός και η φύσ η.Ως εκ τούτου, παρέχει έναν τρόπο αντιμετώπισης κοινωνικών, περιβαλλοντικών ζητημάτων και αειφορίας στο τόπο μας .Εξερευνώντας και συνδέοντας τους ανθρώπους με νέους τρόπους, τα εκπαιδευτικά προγράμματα μεταξύ γενεών, ενθαρρύνουν ιδέες και πρακτικές που αποσκοπούν στο να καταστήσουν τους τρόπους ζωής πιο βιώσιμους και να ενισχύουν τη ζωή.
Κείμενο συντονιστή: Χαρτογράφηση της Κοινότητας
Εισαγωγή
Η εμπλοκή με την ευρύτερη κοινότητα έχει γίνει όλο και πιο σημαντική, αλλά είναι επίσης κάτι που συμβαίνει οργανικά και συχνά οικοδομείται με την πάροδο του χρόνου.Τα σχολεία είναι πιο συχνά που συνδέονται με τις τοπικές τους κοινότητες μέσω τοπικών ομάδων, εθελοντών, εκδηλώσεων, συγγραφέων, θεατρικών εταιρειών, περιβαλλοντολόγων κ.λπ. που διαθέτουν δεξιότητες, γνώσεις και πόρους για να συμμετάσχουν και να διευρύνουν τις ευκαιρίες των παιδιών για μάθηση.
Αυτές οι σχέσεις και οι εμπειρίες του ευρύτερου κόσμου αποτελούν βασικά μέρη των σχολικών εμπειριών για τα παιδιά και μέρος του μαθησιακού τους ταξιδιού. Η σκέψη για το πώς μπορούμε να ενισχύσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα σχολεία ασχολούνται και συνεργάζονται με την κοινότητα για να υποστηρίξουν τα παιδιά SEL και EF μπορούν να προσθέσουν αξία στην καθημερινή προσέγγιση του Make My Day που αναγνωρίζει τη μάθηση και την ενδυνάμωση των παιδιών σε όλη την ημέρα, το Σαββατοκύριακο, στο σπίτι, στο σχολείο και στην κοινότητα.
Γνωρίζοντας ποιος και τι και πού είναι αυτό το πολύτιμο μέρος του ταξιδιού SEL και EF είναι ήδη ένα χρήσιμο μέρος για να αρχίσουμε να ενισχύουμε το δικό μας, μπορούν να στηρίξουν μια κοινή προσέγγιση.
ΠΑΡΑΔΕΊΓΜΑΤΑ -ΚΑΛΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ
- Κοινοτικό πλαίσιο – Εκπαίδευση με βάση τις γενεές
Τα παρακάτω έργα προσφέρουν πόρους και ιδέες για να συλλογιστείτε:
Το πρόγραμμα μεταξύ των γενεών έχει ως στόχο την κατάρτιση και υποστήριξη των νέων που κινδυνεύουν να σταματήσουν από το σχολείο, να διευκολύνουν τη δραστηριότητα μεταξύ των γενεών με τους ηλικιωμένους και να παρουσιάσουν ένα ιστορικό της εργασίας τους στην ευρύτερη κοινότητα. Στο πλαίσιο του έργου, αυτή η εργαλειοθήκη δημιουργήθηκε για να μοιραστεί το παλαιό μοντέλο της Διαγενειακής Πρακτικής και να αναδείξει τις βέλτιστες πρακτικές κατά τη συνεργασία με τα σχολεία.
Εκπαίδευση μεταξύ των γενεών: ανταλλαγές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων – Jurriën Mentink: Δείτε αυτή την ταινία για τη δημιουργία ενός μοντέλου μάθησης μεταξύ των γενεών, το οποίο είχε απίστευτες επιπτώσεις στους συμμετέχοντες.
Διαγενεακή Εκπαίδευση, Όπου σχολεία, κοινότητες, & φύση συναντιούνται, Πανεπιστήμιο του Stirling
Εκπαίδευση με βάση τις γενεές:
(α)Συμμετοχή ανθρώπων από περισσότερες από μία γενιά που συμμετέχουν σε μια κοινή τοπικά σκόπιμη, ηθική και υλική πρακτική που συμβαίνει σε κάποιο μέρος,
Β) Β)Αφορούν διαφορετικά ενδιαφέροντα σε όλες τις γενεές και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της αειφορίας της κοινότητας και των περιβαλλοντικών ανησυχιών μέσω της αντιμετώπισης ορισμένων «προβλημάτων» ή πρόκλησεων.
Γ)Συνδέστε τα τοπικά μέρη με άλλα μέρη- σχολεία της Σύρου με σχολεία άλλων περιοχών της Ελλάδας ή του εξωτερικού.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ : Ο σκοπός του προγράμματος TOY είναι να προωθήσει τη διαγενεακή μάθηση και να δημιουργήσει νέες δυνατότητες για μεγαλύτερους ενήλικες και μικρά παιδιά να μάθουν μαζί και να επωφεληθούν από την παρέα του άλλου. Πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιο σημαντικό από ποτέ σε όλες τις ηπείρους του κόσμου.. http://www.toyproject.net/
Διεθνείς Πρωτοβουλίες για την Ανάπτυξη Παιδιών, ένας οργανισμός γνώσης στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών . Ο γενικός στόχος του SEED ήταν να βελτιώσει την ψυχοκοινωνική ευημερία και την υγιή ανάπτυξη των μικρών παιδιών (2,5 έως 6 ετών). Οι συγκεκριμένοι στόχοι ήταν η διενέργεια ελέγχου σε επίπεδο χώρας της ψυχοκοινωνικής ευημερίας παιδιών 5 ετών στην Κροατία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τις Κάτω Χώρες και τη Νορβηγία χρησιμοποιώντας το εργαλείο UPSI-5 που αναπτύχθηκε από την ICDI .:https://icdi.nl/
Stirling University-Online Ερευνητικό Αποθετήριο:Mannion G, Adey C & Lynch J (2010) Εκπαίδευση με βάση τις γενεές:όπουσχολεία, κοινότητες και φύση , συναντιούνται .
. https://dspace.stir.ac.uk/handle/1893/3240Πανεπιστήμιο Middlesex, «Μικτές ομάδες συμβουλευτικής (μαθητές – γονείς – εκπαιδευτικοί) στην πρόληψη και τον εθελοντισμό. Μίλτος Σακελαρίου, 2007
5ο Διεθνές Συνέδριο για το θέατρο/δράμα και τις παραστατικές τέχνες στην εκπαίδευση (IDEA), 2006 Αθήνα.«Το Θεάτρο ως κοινωνική παρέμβαση -δίκτυο εθελοντων στην Σύρο"
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Θεάτρου Νεολαίας:« Πολιτιστικές Ανταλλαγές Νεολαίας μέσω του Θεάτρου: Ποιοι είναι οι στόχοι και τι μέλλον μπορούν να έχουν σε έναν κόσμο κρίσης;» MIXED THEATRICAL GROUPS (STUDENTS – PARENTS – EDUCATORS), Αξιολόγηση της συμμετοχής στο φεστιβάλ του Ευρωπαϊκού Δικτύου Νεολαίας από το 2006-2015, Μίλτος Σακελλαρίου, 5 έως 8 Μαΐου 2016, GRENOBLE
Εκπαιδευτικό υλικό για τα μονοπάτια της Σύρου.
(ΚΆΝΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ):ΠΕΡΠΑΤΩ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ-ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ
ΒΙΝΤΕΟ ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΤΗΣ ΣΥΡΟΥ : Https://drive.google.com/folderview?id=0ByTvmypYegUTeHRsQU9RSnNYS2s&usp=sharing
Πώς τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι συναντιούνται στον πρώτο οίκο φροντίδας μεταξύ των γενεών του Ηνωμένου Βασιλείου
Μάθηση με βάση τον τόπο:Σύνδεση των Παιδιών με την Κοινότητα Τους
Εκπαίδευση με βάση τον κήπο: Η Ενασχόληση των μαθητών στο Περιβάλλον
Μάθηση με βάση τον τόπο:Χρησιμοποιώντας την τοποθεσία σας ως αίθουσα κλάσης
Crellin Δημοτικό Σχολείο GRADES PK-5 Γκρεμίζοντας τους τοίχους του σχολείου τους και φέρνοντας τη μάθηση στην κοινότητα γύρω τους, το σχολείο Crellin κάνει την εκπαίδευση σημαντική και μαγική για τους μαθητές τους. Oakland, MD Εξερευνήστε περισσότερους πόρους από αυτό το σχολείο:https://www.edutopia.org/school/crell...
9. Διαδραστική Δραστηριότητα
Χαρτογράφηση μιας κοινότητας
Ενθαρρύνουν τους συμμετέχοντες να σκεφτούν τους πόρους στην τοπική τους κοινότητα – που αποτελούν βασικούς παράγοντες και επιρροές στη ζωή των νέων.Προσπαθήστε να αναπτύξετε μια λίστα ή διάγραμμα αράχνης μιας σειράς πιθανών ισχυρών ανθρώπων και χώρων στην κοινότητα.
Κοινοτική ανασκόπηση – πλεονεκτήματα και τομείς ανάπτυξης – εμπόδια – δράσεις για τη συμμετοχή, επανεξέταση των ήδη συμβατικών αποτελεσμάτων
Τι μηνύματα ή ιδέες λένε αυτά τα μέρη;
Τι αντιπροσωπεύουν;
Πώς είναι/μπορεί η κοινότητα να υποστηρίξει SEL και EF;
Τι μπορείτε να κάνετε για να υποστηρίξετε τους εταίρους της κοινότητας για να το κάνουν αυτό;
Κοινοτική ανασκόπηση – πλεονεκτήματα και τομείς ανάπτυξης – εμπόδια – δράσεις για την επανεξέταση των ήδη συμβατικών αποτελεσμάτων
Αντανακλαστική δραστηριότητα:Δημιουργήστε μια κάρτα συνταγής ημέρας μου για να μοιραστείτε με τους εταίρους της κοινότητας
Συμπεριλάβετε τι είναι το SEL με EF – χρησιμοποιήστε την άσκηση lingua franca – πώς να το κάνετε εύκολη στην πρόσβαση – ποια είναι τα συστατικά, ποια είναι η μέθοδος, πώς υποστηρίζουν, κορυφαίες συμβουλές, απλά σκεφτείτε.
10. Μέρος 5: Εφαρμογή (μάθηση δράσης)
Στόχος:
Να εξουσιοδοτήσουν τους συμμετέχοντες να εδραιώσουν τη μάθησή τους, να αναλογιστούν την πρακτική και να επιτρέψουν τη διαμόρφωση συγκεκριμένων στόχων για την εφαρμογή στρατηγικών στην τάξη μεταξύ των συνεδριών.
ΚΕΙΜΕΝΟ συντονιστή:
Στο Πακέτο Εφαρμογής θα βρείτε ασκήσεις για να εξερευνήσετε τη μάθηση στην πράξη (μάθηση δράσης) που έχουν επιλεγεί επειδή είναι σύντομες ασκήσεις και που μπορούν να δοκιμαστούν στο πλαίσιο σας.Κάθε συμμετέχων ενθαρρύνεται να εφαρμόσει τις γνώσεις του από τώρα έως τη Συνεδρία 5.
Η εκμάθηση στην πράξη από αυτή τη συνεδρία έχει ως στόχο να επικεντρωθεί στην υπεύθυνη λήψη αποφάσεων, στα φιλικά περιβάλλοντα, στο κοινοτικό πλαίσιο:
Κατάλογος ασκήσεων (Kernels.Προσβάσιμο και εύκολο στη χρήση.Καθημερινή SEL και EF)
Παρακαλώ θυμηθείτε να χρησιμοποιήσετε τη φόρμα καταγραφής που έχουμε παράσχει, "SAQ:Ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης σύμφωνα με τις οδηγίες που αναφέρονται εδώ:
ΛΙΝΚ ΦΟΡΜΑΣ ΑΥΤΑΞΙΟΛΟΓΗΓΗΣΗΣ
https://drive.google.com/file/d/18OJyodpAudxgWV3h3hs2Aj99klhp2sM4/view?usp=sharing
Φύλλο εργασίας
Κατεβάστε από στο παρακάτω λινκ, την φόρμα του μοντέλου ΒΛΕΠΩ -ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ- ΛΕΩ -ΚΑΝΩ
https://docs.google.com/document/d/1R1JXViE1u7-uHh2XycxUpz0CqaFlkncDirQLPci6tk4/edit?usp=sharing
Αυτό το ερωτηματολόγιο αυτοαξιολόγησης αναπτύσσεται έτσι ώστε να μπορείτε να καταγράψετε κατά την περίοδο μεταξύ των συνεδριών τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το μάθημα που κάνετε στην τάξη σας.
Συνολικά, δεν θα σας πάρει πάνω από 5 λεπτά κάθε φορά που θα το συμπληρώσετε.
Να θυμάστε, δεν υπάρχουν καλές ή κακές απαντήσεις. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσετε την αυτοαξιολόγηση-ερωτηματολόγιο την ημέρα/ημέρες που αποφασίζετε να θέσετε σε εφαρμογή τις γνώσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα κατάρτισης.
Οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με αυτό το ερωτηματολόγιο που μπορεί να έχετε κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον συντονιστή του σεμιναρίου μέσω του φόρουμ της πλατφόρμας ή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Στην επόμενη συνεδρία θα επανεξετάσουμε και θα μιλήσουμε για όσα γράψατε.
Κατάλογος ασκήσεων
Προσβάσιμο και εύκολο στη χρήση.Καθημερινή SEL και EF, πραγματικά εύκολο στη χρήση ενσωματωμένα στην πρακτική μου, αλλαγή νοοτροπίας και πολιτιστική προσέγγιση.
1.Ανάπτυξη του πλαισίου ανθεκτικότητας
2.Χρήση της βιβλιογραφίας για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπεύθυνη λήψη αποφάσεων
3.Προγραμματισμός και διαχείριση του χρόνου (υπεύθυνη λήψη αποφάσεων)
4.Περιουσιακά στοιχεία για την επιτυχία – Συνταγή Κάρτα – Εξέταση
5.Το Θαύμα Ερώτημα – λύσεις εστιασμένη σκέψη
6.— Γύρισέ το!
7.ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ/ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
8.Πρακτική κοινής χρήσης: Προσθέστε τη δική σας άσκηση – τι χρησιμοποιείτε ήδη;
11. Μέρος 6 Ανατροφοδότηση
SEE THINK SAY DO
Βλέπω, Σκέφτομαι, Λέω, Κάνω
Στόχος
Να εμψυχώσουμε τους συμμετέχοντες στο να εδραιώσουν τη μάθησή τους, να αναλογιστούν στην πράξη και να διαμορφωσουν συγκεκριμένους στόχους για την εφαρμογή στρατηγικών στην τάξη μεταξύ των συνεδριών.
Κείμενο συντονιστή- εμψυχωτή
Έχουμε αναπτύξει αυτό το αντανακλαστικό μοντέλο ανατροφοδότησης (Βλέπω, Σκέφτομαι, Λέω, Κάνω), για να στηρίξουμε το πρόγραμμα REFLECT.
Σκοπός του είναι να αντικατοπτρίζει τις αρχές SEL και EF και προσφέρει μια διαδικασία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το αναπτύξαμε επίσης ως άσκηση στήριξης των μαθητών.
Στόχος είναι να προσφέρει μια διαδικασία με την οποία οι συμπεριφορές και οι απαντήσεις θα μπορούν να διερευνηθούν με τον επιμερισμό της διαδικασίας σε διαφορετικά στοιχεία που συμβάλλουν στη ρύθμιση, την αυτογνωσία, την κοινωνική συνείδηση, την συμπάθεια κ.λπ. Μόλις ενσωματωθεί στην καθημερινή πράξη, μπορεί να είναι ένα εργαλείο αυτορρύθμισης, όπως το να μετράς μέχρι το τρία πριν απαντήσεις αν νιώθεις θυμωμένος. Παρέχει μια διαδικασία και βιώσιμο χώρο για να ενισχύσει τις αντανακλαστικές πρακτικές πριν αναλάβει κάποιος οποιαδήποτε δράση ή να πει κάτι. Για τους σκοπούς αυτής της αναστοχαστικής διαδικασίας, οι ακόλουθες ερωτήσεις μπορούν να είναι χρήσιμες.
ΒΛΈΠΩ: Τι έχω δει ή ακούσει που ήταν καινούριο ή διαφορετικό από αυτή τη συνεδρία;Τι έχω παρατηρήσει;
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ: Πώς αντέδρασα στη συνεδρία; Πώς νιώθω για τη συνεδρία; Πώς έχει αλλάξει ή αναπτυχθεί ο τρόπος σκέψης μου μέσα από αυτή τη συνεδρία; (σύνδεση με την αυτορρύθμιση, τη λήψη αποφάσεων κ.λπ.)
ΝΙΩΘΩ :Τα συναισθήματα ενσωματώνονται στο στάδιο της σκέψης επειδή είναι ολοκληρωμένα και ενσωματωμένα στη σκέψη. Το πώς νιώθουμε θα επηρεάσει τον τρόπο σκέψης – αναγνωρίζουμε ότι τα αισθήματα είναι καθοριστικά για τη διαδικασία σκέψης.
ΛΕΩ: Τι μπορώ να πω που θα είναι διαφορετικό και σε ποιον;(Αυτό θα μπορούσε να είναι μια συζήτηση με συναδέλφους, γονείς, μαθητές).
ΚΆΝΩ: Τι μπορώ /τι θα κάνω, που είναι διαφορετικό και σε ποιον;
(αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα άλμα στη δράση – μπορεί κάλλιστα να είναι μια αναστοχαστική διαδικασία-συζήτηση με συναδέλφους, γονείς κλπ.).
Αυτό είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την οικοδόμηση πρακτικής και να περιλαμβάνει μικρά βήματα με συζητήσεις και δράσεις με μια σειρά ανθρώπων σε όλο το σχολείο και την κοινότητα.
ΤΟ ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ:
https://docs.google.com/document/d/1R1JXViE1u7-uHh2XycxUpz0CqaFlkncDirQLPci6tk4/edit?usp=sharing
12. Μέρος 7: Αξιολόγηση & Τέλος συνεδρίας
Κείμενο συντονιστή:
Στην επόμενη και τελευταία συνεδρία θα εργαστούμε για να αναθεωρήσουμε, να αντανακλούμε και να μοιραστούμε τη μάθηση και να θέσουμε στόχους για το μέλλον για να βοηθήσουμε να ενσωματώσουμε την Ημέρα μου στην καθημερινή πρακτική.
Με βάση τα βασικά στοιχεία της SEL με την EF στα ευρύτερα θέματα της ανάπτυξης μιας ολόκληρης σχολικής προσέγγισης, προβληματισμού και αυτογνωσίας, θα χρησιμοποιήσουμε μια προσέγγιση μάθησης και καθοδήγησης από ομοτίμους για να σας ενδυναμώσουμε για να οικοδομήσουμε περαιτέρω την εμπιστοσύνη σας για να ενσωματώσετε την SEL με EF στην πρακτική σας και να προσδιορίσετε μερικούς επιτεύξιμους στόχους για να μοιραστείτε και να προωθήσετε στο περιβάλλον σας.
— Και τέλος...
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ
Για να μας βοηθήσει να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνουμε τους ερευνητικούς στόχους του REFLECT, θα ζητήσουμε από όλους τους συμμετέχοντες να συμπληρώσουν μια πολύ σύντομη φόρμα αξιολόγησης, μέσω του διαδικτυακού συνδέσμου που παρέχεται και μας παραπέμπει στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδα στην Ισπανία και έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την επεξεργασία της πιλοτικής εφαρμογής του προγράμματος.
Παρακαλώ ολοκληρώστε το αμέσως για να τελειώσει αυτή η συνεδρία.
Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία σας.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΡΑΝΑΔΑ