Άσκηση 5 : ΒΛΕΠΩ - ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ - ΛΕΩ - ΚΑΝΩ
ΑΣΚΗΣΗ 5 : ΒΛΕΠΩ - ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ - ΛΕΩ - ΚΑΝΩ
Εισαγωγή
Τελικά φτάνουμε στο σχολείο λαχανιασμενοι και φουσκωμένοι από το τρέξιμο για να προλάβουμε το κουδούνι, και μετά ξαφνικά σταματάμε μπροστά στις κλειστές πύλες.
Είναι Σάββατο!
Ζητήστε από τα παιδιά να τεντωθούν για να νιώσουν το κρύο αέρα στα χέρια τους, στα δάχτυλα των ποδιών τους, να ρυθμίσουν την αναπνοή τους.Εισπνοή- εκπνοή, ο ρυθμός της ζωής . Πόσες φορές άραγε μας κόβεται η ανάσα από το άγχος;
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Η άσκηση μπορεί να αφεθεί εκεί ή να επεκταθεί προσκαλώντας μια συζήτηση χρησιμοποιώντας αυτές τις ανοιχτές ερωτήσεις για να αναλογιστεί τη δραστηριότητα:
Τι σε κάνει να σκέφτεσαι αυτή την άσκηση;
Σου συνέβη κάτι παρόμοιο τη μέρα του σχολείου;
Πώς ή νομίζεις ότι θα σε έκανε να νιώσεις;
Τι και ποιος σε βοηθάει να σιγουρευτείς ότι δεν θα αργήσεις στο σχολείο ή σε άλλα πράγματα;
Γιατί είναι σημαντικό; (σύνδεσμος με την έρευνα θεωρίας)
Η σωματική δραστηριότητα υποστηρίζει την ευημερία μας (5 τρόποι για να ευεξία για παράδειγμα).
Η αλλαγή της διάθεσης – χρησιμοποιώντας το χιούμορ και τη διασκέδαση μπορεί να βοηθήσει να δείτε τα πράγματα διαφορετικά χωρίς να είναι άμεση ή να αισθάνονται υπερπροκλήσεις..Οι Oaten και Cheng (2006) διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη και η διατήρηση ενός προγράμματος άσκησης για μια περίοδο 2 μηνών επέφερε σημαντικές βελτιώσεις σε ένα ευρύ φάσμα ρυθμιστικών συμπεριφορών. Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που ασκούνται κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας έχουν περισσότερη ενέργεια και μια πιο θετική άποψη, οι οποίες είναι και οι δύο κρίσιμες για να γίνουν τα πράγματα
Πώς υποστηρίζει την εκμάθηση από αυτό το τμήμα;
Η άσκηση σχετίζεται με την εμπειρία της «πραγματικής ζωής» και βοηθά να δούμε τα πράγματα από την οπτική των παιδιών. Κατανόηση των συναισθημάτων και τι μας κάνει να νιώθουμε άγχος, υποστηρίζοντας το σχεδιασμό και τη λήψη αποφάσεων σε καθημερινές καταστάσεις που αντανακλούν την προσέγγιση του Make My Day.
Εισαγωγή
Αυτό το εργαλείο προβληματισμού προσφέρει στους μαθητές και άλλους στο σχολείο μια ευκαιρία να αναλογιστούν τις ενέργειές τους μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη ζέστη της στιγμής ή ως ένα εργαλείο μεγαλύτερου σχεδιασμού. Εξηγήστε ότι οι εκτελεστικές λειτουργίες είναι όπως ο ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στον εγκέφαλο, διεκπεραιώνοντας εισερχόμενα μηνύματα για να βρει το σωστό μέρος για να προσγειωθεί – ένα που είναι ελεγχόμενο και ένα που οδηγεί σε αντίδραση φυγής, επιθετικότητας ή ακινητοποίηση
SEE, THINK, SAY, DO είναι μια διαδικασία που χωρίζει την αντίδραση σε βήματα και δίνει στους μαθητές (άτομα) την ευκαιρία να εξετάσουν διαφορετικούς τομείς για να προσαρμόσουν τη σκέψη και τη συμπεριφορά τους.
Είναι ένα αντανακλαστικό εργαλείο τόσο για τον προβληματισμό στη δράση όσο και για τον προβληματισμό σχετικά με τη δράση.
ΟΔΗΓΙΕΣ
Μοιραστείτε το εργαλείο με τους μαθητές σας ή την ομάδα σας και τη οδηγία εξήγησης χρησιμοποιώντας την παραπάνω εισαγωγή.
Δίνουμε ένα χώρο για να επεξεργαστείτε πληροφορίες και να σκεφτείτε τι πρόκειται να κάνετε.
Εξηγήστε ότι η εκτελεστική λειτουργία και η SEL είναι σχεδόν σαν ελεγκτής εναέριας κυκλοφορίας στον εγκέφαλό σας, διαχείριση εισερχόμενων μηνυμάτων και τη διαχείριση στο σωστό μέρος για να προσγειωθεί – το κύκλωμα που μπορεί να αντιμετωπίσει και να ελέγξει τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά ή το κύκλωμα που αντιδρά και μπορεί να οδηγήσει σε αντίδραση της πτήσης, αγώνα ή πάγωμα.
Ζητήστε από το άτομο να δει μια εικόνα ή ταινία όπως ένα κατοικίδιο ζώο, μια τρομακτική σκηνή από ένα video game, ένα φάντασμα ή μια αράχνη,
Τι βλέπουν ;
Τι νιώθουν; Ποια είναι τα διαφορετικά συναισθήματα που μεταδίδονται – πώς αντιδρά το σώμα σας; π.χ. μυρμήγκιασμα, νευρικότητα, ιδρώτας κλπ.
Τι νομίζουν ; Τι νομίζεις ότι συμβαίνει; Τι νομίζεις ότι μπορεί να συμβεί;
Τι θέλεις να πεις; (Aχχ ή Χμ....)
Τι θέλεις να κάνεις; (Να χτυπήσεις ή να τρέξεις μακριά, να φύγεις γιατί φοβάσαι)
Τώρα εξετάστε άλλες αντιδράσεις και προσφέρετε εναλλακτικές επιλογές όπως το
ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ : δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα όπως φαντάσματα – δεν πρόκειται να με
βλάψει.
ΛΕΩ : «Δεν πρόκειται να με βλάψει επειδή δεν μπορεί»
ΚΑΝΩ: Το αγγίζω, το κοιτάω, το περιεργάζομαι, κτλ.
ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ
Σκεφτείτε μια πρόσφατη κατάσταση – χρησιμοποιήστε τη διαδικασία για να διερευνήσετε τις αντιδράσεις σας. Πώς τα κατάφερες; Πώς θα μπορούσες να ήσουν διαφορετικός – π.χ. σκέψου, πες και κάνε.
Την επόμενη φορά που θα συμβεί κάτι – προσπαθήστε να βάλετε τη διαδικασία σε δράση, χρησιμοποιήστε μια προσέγγιση «timeout» στην τάξη για να σταματήσετε την κλιμάκωση μιας κατάστασης
Γιατί είναι σημαντικό; (σύνδεσμος με την έρευνα δράσης)
Ο προβληματισμός είναι σημαντικός για την ανάπτυξη των SEL και EF.
Όντας έτοιμος να εξερευνήσω μια κατάσταση με διαφορετική οπτική γωνία, το μοντέλο ΒΛΕΠΩ-ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ-ΛΕΩ-ΚΑΝΩ, μπορεί να μου προσφέρει μια πολύτιμη προοπτική.
Η διαδικασία περιλαμβάνει επίσης τη διάσπαση των πραγμάτων σε κομμάτια, όπου βέβαια είναι προφανές ότι οι δεσμοί με το όλον είναι καίριας σημασίας.
Στη γνωστική ψυχολογία το επιμέρους κομμάτι είναι μια διαδικασία με την οποία μεμονωμένα κομμάτια ενός συνόλου πληροφοριών διασπώνται και στη συνέχεια ομαδοποιούνται σε ένα ουσιαστικό σύνολο. Τα τμήματα με τα οποία ομαδοποιούνται οι πληροφορίες αποσκοπούν στη βελτίωση της βραχυπρόθεσμης διατήρησης του υλικού, παρακάμπτοντας έτσι την περιορισμένη ικανότητα της μνήμης εργασίας. Βοηθά επίσης στην ανάπτυξη μιας αίσθησης τμημάτων ενός συνόλου, π.χ. ο ρόλος μου σε ένα οργανισμό σχολείο– να μπορώ να δω το μέρος της διαδικασίας που είμαι ενταγμένος.
Αυταξιολόγηση ασκήσης
Παρακαλώ χρησιμοποιήστε το συνημμένο έγγραφο (καντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο), για να μας στείλετε ανατροφοδότηση από την εφαρμογή της παραπάνω δραστηριοτήτας στην τάξη σας!
Σας ευχαριστούμε!
https://drive.google.com/file/d/18OJyodpAudxgWV3h3hs2Aj99klhp2sM4/view?usp=sharing
Φύλλο εργασίας
Κατεβάστε από στο παρακάτω λινκ, την φόρμα του μοντέλου ΒΛΕΠΩ -ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ- ΛΕΩ -ΚΑΝΩ
https://docs.google.com/document/d/1R1JXViE1u7-uHh2XycxUpz0CqaFlkncDirQLPci6tk4/edit?usp=sharing
- 25 July 2022, 9:19 PM