Μέρος 3: Οικοδόμηση Σχέσεων


Στόχος

Να κατανοήσουμε πώς η οικοδόμηση σχέσεων και ο προβληματισμός σχετικά με τη ρύθμιση των συναισθημάτων ενσωματώνονται σε όλη τη διδασκαλία και τη μάθηση στο σχολείο.

Υλικά:

— Τα σλάιντς...

Κείμενο συντονιστή:


Οικοδόμηση Σχέσεων Εμπιστοσύνης  και Δημιουργία του ''ΕΜΕΙΣ''

( Η SEL – Μέρος της κοινωνικής συνείδησης/αυτογνωσίας – παρατηρήστε και να έχετε επίγνωση του χάσματος).  Το διαπροσωπικό χάσμα – φυσικά υπάρχει ένα κενό που είναι «κανονικό» επειδή δεν γνωρίζουμε αρκετές πληροφορίες ο ένας για τον άλλον/σχετικά με τις προσδοκίες και μέρος του χάσματος είναι η «κακή επικοινωνία» ή  η παρερμηνεία ή επειδή δεν έχουμε μια προσέγγιση του Make My Day.

Πρέπει να μάθουμε να γεφυρώνουμε το χάσμα ανάμεσα μας, χτίζοντας σχέσεις εμπιστοσύνης.

Αυτό είναι καθημερινό – κάθε μέρα είναι μια νέα αρχή – δεν ξέρουμε, τι  μπορούμε να κάνουμε  έχοντας μια συμπονετική περιέργεια. Μαθαίνουμε για τον εγκέφαλο, δεν γνωρίζουμε τα μισά από όσα συμβαίνουν νευρολογικά, ως αποτέλεσμα δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα για τον εγκέφαλο, επιπλέον όλοι είναι μοναδικοί προσθέτοντας και άλλα άγνωστα πράγματα. Είναι αδύνατο να γνωρίζουμε – πρέπει να αποδεχτούμε να μην τα γνωρίζουμε  όλα– μάλλον αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι μπορούμε να ανακαλύψουμε και να εξερευνήσουμε ένα μονοπάτι μαζί –  χαρτoγράφοι, ερευνητές, εξερευνητές – καθοδηγούμενοι από την καλοσύνη και τη συμπόνια.

«Δεν μπορούμε να πάμε στη γνώση – να πάμε στην ανακάλυψη!» (σύνδεσμος με τη lingua franca – ο τρόπος που σκεφτόμαστε – τι λέμε – ΒΛΕΠΩ– ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ – ΛΕΩ – ΚΑΝΩ).

Εργαλείο για να αλλάξουμε τον τρόπο που μιλάμε– να αλλάξουμε το  γιατί με το πως, το να μην τα ξέρουμε όλα, αλλά  να τα ανακαλύπτουμε, να δούμε την σύνδεση με EF – αυτόματες  απαντήσεις – τις  αρνητικές σκέψεις ή  το φευγιό – διακόπτες κυκλωμάτων και κατασκευαστές –  να δούμε τα πράγματα με μιά άλλη οπτική. Σπάζοντας το σύστημα επικοινωνίας που μας κρατάει τα πράγματα στατικά, δηλαδή να διατηρούμε τις ίδιες δυσκολίες.

Όπου οι άνθρωποι έχουν γνώση και είναι λάθος που γίνεται μια υπόθεση και μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση των σχέσεων και κακή επικοινωνία και προκαλεί το διαπροσωπικό χάσμα – αναγνωρίζοντας ότι αυτό είναι μια θετική στρατηγική ανάληψης κινδύνου – αφαιρεί την πίεση που πρέπει να γίνει για να το διορθώσουμε.— Όσο σημαντικό για τους δασκάλους όσο και για τα παιδιά – που μπορεί να φοβούνται να το κάνουν λάθος, να σηκώσουν τα χέρια τους, να πάρουν ένα ρίσκο όταν κάτι είναι δύσκολο, ή όπου έχουμε σταματήσει να παίρνουμε ρίσκο ή να αποφεύγουμε τη μάθηση επειδή έχουμε σχηματίσει μια άποψη, ίσως κολλημένη συναισθηματικά ή μας αποσπά την προσοχή από ένα συναίσθημα που είναι συντριπτικό ή καταναλωτικό.

Ποιο είναι το «σημείο εμπιστοσύνης», όταν συναντάτε κάποιον υπάρχει ένα κενό – Δημιουργία Είμαστε η σχέση, που γεμίζει το κενό – μια προληπτική προσέγγιση – το We είναι ισχυρότερο ή βασίζεται στην ύπαρξη/ανάπτυξη μιας σχέσης εμπιστοσύνης.

Χάσμα – Δημιουργία We – Εμπιστοσύνη Σχέση – αντίκτυπος:πλαίσιο – περιβάλλον/άλλοι – σύνδεση με την ER – λήψη αποφάσεων και αυτορρύθμιση.(Επιπτώσεις όπου υπάρχει κενό ή όπου η εμπιστοσύνη δεν υπάρχει ή έχει διαβρωθεί.)

Προχωρούμε τώρα στον επόμενο τομέα της SEL και εξετάζουμε την οικοδόμηση σχέσεων ή τις δεξιότητες.Είναι χρήσιμο να ανατρέξουμε στο παζλ για να δείξουμε συνδέσεις με τα άλλα μέρη του προγράμματος και να συμβάλουμε στη διατήρηση των ομαδικών προσδοκιών σχετικά με το ταξίδι στο οποίο βρίσκεται το πρόγραμμα.

Οι δεξιότητες στις σχέσεις αφορούν την ικανότητά μας να αλληλεπιδρούμε θετικά με άτομα και ενήλικες και να πλοηγούμαστε αποτελεσματικά στις διάφορες κοινωνικές μας καταστάσεις.Η ανάπτυξη δεξιοτήτων στις σχέσεις μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν υγιείς και ανταμειφτικές σχέσεις, και να ενεργήσουν σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες και τους ανθρώπους από ένα φάσμα υποβάθρου και πολιτισμών.Οι δεξιότητες αυτές περιλαμβάνουν την επικοινωνία με σαφήνεια, την ενεργό ακρόαση, τη συνεργασία με άλλους, την αντίσταση ή τη διαχείριση ακατάλληλων κοινωνικών πιέσεων, τη διαπραγμάτευση εποικοδομητικών συγκρούσεων και την αναζήτηση και την παροχή βοήθειας όταν χρειάζεται.

Οι σχέσεις στο χώρο εργασίας μπορούν να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για την επιτυχία και την ευημερία που επιτυγχάνετε ως δάσκαλοι και ως άτομο. Η οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε νέες δεξιότητες και να εφαρμόσετε και να αναπτύξετε περαιτέρω τις σημερινές σας δεξιότητες.

Τι είναι οι δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων;

Οι δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων είναι ένας συνδυασμός μαλακών δεξιοτήτων που ένα άτομο εφαρμόζει για να συνδεθεί με τους άλλους και να σχηματίσει θετικές σχέσεις.

Παραδείγματα δεξιοτήτων οικοδόμησης σχέσεων

Οι δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων θα περιλαμβάνουν γενικά ένα μείγμα διαφορετικών μαλακών δεξιοτήτων που μπορούν να συμβάλουν στον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.

Οι παρακάτω δεξιότητες μπορούν συνήθως να θεωρηθούν ως βασικά σύνολα δεξιοτήτων για την ανάπτυξη επιτυχημένων τρόπων οικοδόμησης σχέσεων:

  • Διαπροσωπικές δεξιότητες

  • Μη λεκτική ικανότητα επικοινωνίας

  • Λεκτική ικανότητα επικοινωνίας

  • Δεξιότητες ακρόασης

  • Ενσυναίσθηση

  • Δεξιότητες δικτύωσης

Διαπροσωπικές δεξιότητες

Οι σχέσεις είναι ανθρωποκεντρικές.Για να σχηματίσουμε επιτυχημένες και ισχυρές σχέσεις, θα πρέπει να έχουμε αποτελεσματικές διαπροσωπικές δεξιότητες. Το να μπορείς να κατανοείς την προοπτική ενός άλλου ατόμου, το να δείχνεις σεβασμό όταν νιώθεις ότι είναι αδικαιολόγητο ή δείχνοντας συμπόνια για την ομάδα σου,  μπορεί να αποδοθεί στην ανάπτυξη διαπροσωπικών δεξιοτήτων.

Μη λεκτική ικανότητα επικοινωνίας

Η μη λεκτική επικοινωνία μπορεί να έχει αντίκτυπο στο πώς χτίζουμε σχέσεις με τους άλλους. Για παράδειγμα, το να μάθουμε πώς να διαβάζετε τη γλώσσα του σώματος μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τα συναισθήματα των άλλων.

Λεκτική ικανότητα επικοινωνίας

Η προφορική επικοινωνία είναι επίσης απαραίτητη για την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων.Για παράδειγμα, αν συμμετέχετε σε μια συνάντηση με τους συναδέλφους σας, μπορείτε να εξασκήσετε τη λεκτική επικοινωνία σας με το να βρείτε ευκαιρίες να συνεισφέρετε ιδέες και να κάνετε ερωτήσεις.Αυτό μπορεί να δείξει ότι ενδιαφέρεστε και ανοίγεστε να ακούσετε τις ιδέες της ομάδας σας, καθώς και κίνητρο για να συνεισφέρετε τις σκέψεις σας, επίσης.

Δεξιότητες ακρόασης

Ωστόσο, ηενεργητική ακρόαση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της επικοινωνίας, ωστόσο, η ανάπτυξη ενεργών ικανοτήτων ακρόασης μπορεί μερικές φορές να είναι πιο αποτελεσματική από την εκμάθηση του τρόπου ομιλίας σε μια συνάθροιση.Ενεργητική ακρόαση περιλαμβάνει την οπτική επαφή, έχοντας επίγνωση των μη λεκτικά συνθήματα και κάνοντας ερωτήσεις που δείχνουν ότι έχετε επενδύσει στη συζήτηση.Αυτό όχι μόνο δείχνει ότι σέβεστε τις ιδέες της ομάδας σας, αλλά μπορεί επίσης να δείξει ότι ενδιαφέρεστε για όλες τις προοπτικές.

Ενσυναίσθηση

Η ενσυναίσθηση είναι μια άλλη βασική πτυχή των αποτελεσματικών δεξιοτήτων οικοδόμησης σχέσεων.Έχοντας συμπάθεια για τους φίλους και τους συναδέλφους σας σημαίνει ότι προσπαθείτε να κατανοήσετε τα συναισθήματα και τα συναισθήματά τους.Όταν ασκείτε ενεργό συμπάθεια στο χώρο εργασίας, μπορείτε να δείξετε στους συμπαίκτες σας και στους διευθυντές την αφοσίωσή σας στη διατήρηση των εργασιακών σας σχέσεων.

Δεξιότητες δικτύωσης

Η οικοδόμηση επιτυχημένων εργασιακών σχέσεων μπορεί επίσης να ωφεληθεί από την ανάπτυξη των δεξιοτήτων δικτύωσης σας.Η συνάντηση νέων ανθρώπων, η ανταλλαγή ιδεών με άλλους επαγγελματίες και η παροχή βοήθειας σε άλλους επαγγελματίες μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των δεξιοτήτων δικτύωσης σας.Με αποτελεσματικές δεξιότητες δικτύωσης, μπορείτε να αυξήσετε την επαγγελματική σας πρόσβαση, καθώς και να σχηματίσετε διαρκείς επαγγελματικές σχέσεις.

Πώς να βελτιώσουμε τις δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων

Μπορείτε να αναπτύξετε αποτελεσματικές δεξιότητες οικοδόμησης σχέσεων βελτιώνοντας τα βασικά σύνολα δεξιοτήτων στα οποία μπορείτε ήδη να βασίζεστε στην εργασία σας.Οι ακόλουθες πληροφορίες παρέχουν κάποια βήματα που μπορείτε να κάνετε για την περαιτέρω ανάπτυξη των δεξιοτήτων οικοδόμησης σχέσεων σας:

  1. Ανάπτυξη αποτελεσματικών δεξιοτήτων επικοινωνίας.

  2. Να εξασκηθείς στη ενσυναίσθηση.

  3. Ανάπτυξε τη συναισθηματική σου νοημοσύνη.

  4. Να ζητήσεις ανατροφοδότηση.

  5. Να αλλάξεις -διαφοροποιηθείς

Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε:https://www.indeed.com/career-advice/career-development/relationship-building-skills

CIRCLES: Core Processes of Restorative Justice
  


ΒΙΝΤΕΟ:  CLASSROOM MANAGEMENT

60-Second Strategy: Appreciation, Apology, Aha!

  A quick, low-key way to build community in your classroom on a daily basis.

BINTEO: Restorative Approach Example - Primary School